SLĒPTĀS INFEKCIJAS

Pēdējos gados palielinājusies gan ārstu, gan iedzī­votāju interese par šīm infekcijām, un tas pirmām kārtām ir saistīts ar šo infekciju izraisīto slimību progresējošo izplatību. Mēs šo tendenci saistām ar cilvēka organisma aizsargspēju mazināšanos, ko izraisa ne tikai Smalkā ķermeņa sistēmas pavā­jināšanās, bet arī plaša, nepārdomāta un pavirša medikamentozās terapijas, īpaši antibiotiku, lieto­šana. Ir pilnīgi skaidrs, ka uz seksuālās izlaidības 11 n mūsdienu cilvēku analfabētisma fona radīti ār­is ārtīgi labvēlīgi apstākļi šāda veida infekciju attīsl ibai, un diemžēl nākotnē var sagaidīt vēl viltīgāku slēptu infekciju parādīšanos. Šobrīd par visbiežāk sastopamajām šāda veida infekcijām var uzskatīt hlamidiozi, mikoplazmozi, ureaplazmozi, herpētiskās slimības. Šīs slimības sauc par slēptām, tāpēc ka tās ir diezgan grūti konstatēt, ja nav nopietnu sūdzību un laboratoriskās diagnostikas. Pacients iet pie ārsta tad, kad attiecīgā patoloģija, kas, sevi neizpaužot, organismā gruzdējusi jau ilgu laiku, tālākajā attīstībā sasniedz kulmināciju. Pēc Vispa­saules veselības aizsardzības organizācijas (WAO) datiem, jau 1990. gadā starp slimībām, kas izplatās dzimumsakaru ceļā, ģenitālā hlamidioze atradās otrajā vietā pēc trihomonozes.

Kāpēc šīs grupas infekcijas ir tik bīstamas? Pirm­kārt, attīstās daudzas komplikācijas. Otrkārt, tradi­cionālā ārstēšana, kad lielos daudzumos tiek lieto­tas spēcīgas antibiotikas, ne vienmēr ir sekmīga. Treškārt, slimība bieži rada recidīvus. Tagad pasau­lē, īpaši jaunatnes vidū, slēptās infekcijas arvien plašāk izplatās dzimumsakaru ceļā. Izņēmums ir vienīgi Skandināvijas valstis, kur statistikas dati par šo infekciju izplatību ir zemāki par vispasaules rādītājiem. Pirmām kārtām tas izskaidrojams ar cilvēku seksuālo kultūru un attiecīgo slimību ļoti kvalitatīvu profilaksi, ko atbalsta un finansē šo valstu veselības aizsardzības ministrijas. Slēptās infekcijas (piemēram, uroģenitālā hlamidioze) ir ļoti bīstamas veselībai, jo var izraisīt progresējošu un diseminējošu infekciju, novest pie jaundzimušo zīdaiņu un seksuālo partneru inficēšanas.

Hlamīdiju izraisīta infekcija nomāc imunitāti, bet līdz ar to var attīstīties Reitera sindroms (izpaus­mes: reaktīvais artrīts, īpaši lielajās locītavās, konjunktivīts, nedaudz paaugstināta temperatūra). Par vienu no aterosklerozes rašanās cēloņiem tagad uzskata slēpto hlamīdiju infekciju.

Klīniskās izpausmes un diagnostika

Gļotaini un strutaini izdalījumi no dzemdes kakla, erozijas, pseidoerozijas. Neliela asiņošana ārpus menstruālā cikla, neskaidras izcelsmes sāpes vē­dera lejasdaļā, nieze, urinēšanas traucējumi.

Raksturīga slēpto infekciju īpatnība tomēr ir ne­manāms sākums un bezsimptomātiska norise. Šo infekciju klīniskās izpausmes ir sarežģītas. Precīzu etioloģisko diagnozi var noteikt, vienīgi veicot laboratoro diagnostiku un identificējot ierosinātāju.

Nav noslēpums, ka šāda pacienta "liktenis" ir atkarīgs no laboratorās diagnostikas kvalitātes un izmantotās metodes, kā arī no medicīnas iestādes, kur to veic. Pēdējā laikā Sanktpēterburgā vērojama tendence veikt hiperdiagnostiku, kas bieži pilnīgi nepamatoti dod pozitīvu rezultātu, tāpēc pacientam tiek ārstēts kaut kas tāds, kā viņam nemaz nav. Mēs bieži saskaramies ar šādiem pacientiem, kas par "ārstēšanu" maksājuši lielu naudu (šāda ārstē­šana ir pati dārgākā), bet vēlāk izrādījies, ka nekā­das dzimumorgānu infekcijas viņiem nav bijis. Viens no šādu kļūdu cēloņiem ir analīžu kvalitāte, lai gan nevar arī izslēgt dažu ārstu vēlēšanos, nepamatoti nosakot šādu diagnozi, gluži vienkārši nopelnīt. Iznākumā pacients vai paciente pakļauj savu orga­nismu tam nevajadzīgu spēcīgu preparātu iedar­bībai, kas vēl vairāk padziļina pacienta problēmas.

Slēpto infekciju ārstēšana tagad ir viens no vis­ienesīgākajiem virzieniem medicīnā. Šai sakarā tev, mana mīļā, varu ieteikt: ja tev nosaka diagnozi "hlamidioze" vai atrod cita veida slēptu infekciju, analīžu rezultātus noteikti pārbaudi citā labora­torijā. Un tikai pēc tam "nodod" sevi ārsta rokās.

Visbiežāk tādas infekcijas kā mikoplazmoze, ureaplazmoze, hlamidioze, herpesvīruss konstatē sie­vietēm, kuras sirgst ar neskaidras etioloģijas cervicītu, salpingooforītu, kolpītu, hronisku salpingītu un, kas ir visbriesmīgākais, ar neauglību. Pierā­dīts, ka vairākas infekcijas, piemēram, hlamīdiju infekcija, izraisa neauglību. Vēl pavisam nesen šīs infekcijas neuztvēra nopietni un to izraisītājus pie­skaitīja pie nosacīti patogēniem mikroorganis­miem. Un tas bija pareizi, jo organisms pats tika galā ar šādām infekcijām. Taču šobrīd es šīs infek­cijas izskaidroju ar organisma aizsargspēju un imu­nitātes pazemināšanos, kuras rezultātā aktivizē­jusies slēptā jeb latentā infekcija un radušās infekcioza rakstura hroniskas slimības.

Ja jūs traucē kādas nepatīkamas sajūtas dzi­mumorgānu nieze, apgrūtināta urinēšana utt., no­teikti ir nepieciešama ginekologa konsultācija, īpaši sievietēm, kuras vēlas dzemdēt veselu bērnu. Pēc WAO ekspertu datiem, 40 50 procenti bērnu, ko dzemdē mātes ar hlamīdiju cervicītu, tiek inficēti dzemdību laikā. Šādi bērni bieži sirgst ar hlamīdiju konjunktivītu un respiratorām komplikācijām.

Ja laboratorijas analīžu rezultātā tev, mana mīļā, konstatēta kāda no iepriekš minētajām infekcijām, katrā ziņā ir jāārstējas ne tikai tev, bet arī tavam vīram vai draugam. Turklāt gan tev, gan tavam sek­suālajam partnerim jāārstējas pie viena un tā paša ārsta. Bet bieži gadās tā, ka sievieti ārstē viņas gine­kologs, bet vīrieti viņa urologs vai dermatovenerologs. Tas ir nepareizi un bieži vien nedod nepie­ciešamo rezultātu. Abiem partneriem, vīram un sievai, jālieto vienādi preparāti, kas iedarbojas uz konkrēto izraisītāju un tā štammu, un ir nepieciešams, lai šos preparātus izraksta viens un tas pats ārsts.

Ieteikumi

Hlamidiozi, mikoplazmozi, ureaplazmozi ārstē galvenokārt ar antibiotikām lielās devās un ilgu laiku. Parasti trīs nedēļas. Protams, ideāli būtu visa ārstēšanās cikla laikā uzturēties mājās, jo tiek lietoti spēcīgas iedarbības preparāti, kas, organis­mam pavājinoties, var radīt komplikācijas citās sistēmās un orgānos. Protams, kad šādi pacienti paralēli tradicionālajai ārstēšanai apmeklē mūsu klīniku, komplikācijas faktiski nerodas. Tas attie­cas arī uz slimniekiem, kuri piedalās neklātienes seansos. Spēcīgas iedarbības preparāti jālieto vien­laikus ar kompleksu ārstēšanu, kas ietver dažāda veida fizioterapeitiskās un citas procedūras. Tā ir stingri individuāla, tāpēc ne par kādiem preparā­tiem šajā grāmatā nevar būt ne runas. Atzīmēšu vienīgi to, ka saskaņā ar Krievijas Veselības aiz­sardzības ministrijas lēmumu inficētas grūtnieces drīkst ārstēt tikai ar eritromicīnu un dažām makrolīdām antibiotikām, jo tās neietekmē grūtniecības gaitu un augļa attīstību. Visus pārējos spēcīgas iedarbības preparātus, īpaši tetraciklīnu, šajā gadījumā grūtniecēm aizliegts lietot.

Savām pacientēm, kurām ir šī patoloģija, mēs ieteicam lietot dabiskas un augu valsts izcelsmes preparātus, piemēram, makstī "kaķa nagus" kap­sulās un tamponus, kas samitrināti ar skābpiena produkta (īpaši tīro biopreparātu valsts ZPI "Vitaflor") un enterosorbenta "Litovita" maisījumu. Un, protams, skābpiena produktus mēs ieteicam lietot ari vakaros. Zāles pirms lietošanas katrā ziņā ne mazāk kā 30 minūtes paturiet uz informatīvi uzlā­dētā bukleta.

Atceries, mana mīļā! Galvenais ir profilakse! Ap­stājies! Pati daba tevi attur no vieglprātīgas rīcības. Viens nepārdomāts solis un uz visu mūžu vari palikt neauglīga.

Slimības vēstures

No slimības vēstures nr. 1014091 (dzimšanas gads 1970.): "Esiet sveicināts, Sergej Sergejevič! Cik ātri skrien laiks! Apmeklēju 4. seansu sēriju. Uzskatu, ka pie Jums klīnikā nokļuvu nebūt ne nejauši. Liktenis mani saveda kopā ar cilvēkiem, kuri Jums, Jūsu dzied­niecībai dziļi tic. Es bieži esmu domājusi par to, kā atbrī­voties no savām slimībām. Slimnīcas, poliklīnikas tas ir noiets posms, kas, izņemot fiziskas un dvēseliskas ciešanas, neko citu manā dzīvē nav ienesis. Es zinu, ka cilvēks var sevi pārvarēt un atbrīvoties no visa nevaja­dzīgā un netīrā vai arī nolaisties vēl zemāk par to līmeni, kas velk bezdibenī, kur valda slimības, niknums, naids un citi netikumi. Paldies Dievam, ka Viņš mainīja manu likteni. Lai arī tas ir tikai sākums, bet tas ir sākums ceļam, kas ved uz visu gaišo, skaisto, labo manā dzīvē. Esmu nonākusi mūsu Templī, lai ne tikai atbrīvotos no savām problēmām pa sieviešu līniju, bet ari lai atri­sinātu ar savu dvēseles stāvokli saistītās problēmas…

Mūsu ģimenē pienāca brīdis, kad ar vīru nolēmām, ka laidīsim pasaulē mazuli. Pieaugot apmeklēto seansu skaitam, mazinās manas bailes par mana nākamā mazuļa veselību…

Nesen biju pie ginekologa. Olnīcas gandrīz atbilst normai, labajā pusē, kur bija cista, pāri palicis nenozī­mīgs palielinājums. Izmeklēšanā nav konstatēta slēpta infekcija, lai gan vēl rudenī analīzes bija bēdīgas. Ārstē­šana noris sekmīgi, un, goda vārds, tādus izveseļošanās rezultātus nebiju gaidījusi. Ar ticību un mīlestību… (11. 05. 1999. g. PIEDZIMA MEITIŅA!)"

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru