NOBEIGUMA VIETĀ

Statistika ir nepielūdzama, jo atspoguļo patiesību. Varbūt tieši tāpēc dažas medicīnas komercfirmas, kas piedāvā savas "brīnumzāles" vai ārstniecības "brīnummetodes", nesteidzas publicēt savus statistikas datus? Katra nopietna klīnika veic savas darbības rezultātu statistisko analīzi. Tradicionālajā medicīnā ir vienoti parametri. Bet kā lai rīkojas klīnika, kurai nav analogu? Piemēram, ko uzskatīt par atskaites punktu, lai noteiktu, cik laika, ņemot vērā darba specifiku, prasījusi neauglības izārstēšana? Rīkoties tā, kā dara oficiālā medi­cīna? Ja ar mikroķirurģijas palīdzību izdarīta olvadu operācija, rezultāts tiek gaidīts 42 mēnešus (žurnāls "Проблемы репродукции", 1998, 4. nr., 74. lpp.).

Iespējams, ka tieši tā vajadzētu darīt arī Doktora klīnikai, proti, pieskaņoties šādai statistikai, un tad jums priekšā būtu pilnīgi citi skaitļi, vēl lielāki, vēl iespaidīgāki. Taču S. Konovalovu neizdevās pārliecināt, ka tas būtu pareizi. Kurš neaug­lības ārstēšanas centrs savā statistikā atspoguļos faktu, ka jau pēc trim četriem ārstēšanas mēnešiem nav rezultāta? Doktora Konovalova centrs! Kurai klīnikai vairākus gadus pēc veiktās ārstēšanas pacienti, zvanot pa telefonu vai sūtot vēstuli, ziņo prieka vēsti par bērna piedzimšanu?

S. Konovalovs saņem daudz šādu vēlīnu paziņojumu. Un cik līdzīgu paziņojumu paliek nenosūtīti?! Un vēl daudzi nejauši "atradumi" atklājas citu pacientu stāstītajā! Turklāt daudzas sievietes pat nezina savu diagnozi! Aiz šīs nezi­nāšanas taču slēpjas tie paši olvadu saaugumi, hormonālie traucējumi un citi nozoloģijas statistikā neatspoguļoti fak­tori. Un vēl cik gan daudzas pacientes, aizbildinoties ar to, ka trūkst laika, nav vīžojušas pārbaudīt klīnikā veiktās ārstēšanas rezultātus un tāpēc iekļuvušas ailē "uzlabojuma nav", bet pēc pāris mēnešiem ar sajūsmu teikušas Doktoram paldies? Taču šī grāmata jau bija uzrakstīta, tāpēc tajā at­spoguļoti vecie dati.

Un tomēr, pat neraugoties uz to, Doktora klīnikā veiktās ārstēšanas rezultāti ir daudz labāki par rezultātiem, kas sa­sniegti pasaules labākajās klīnikās.

Ārste S. Slovesnaja, Sanktpēterburgā 2000. gada 5. martā

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru