SIEVIETES BLĪVĀ ĶERMEŅA SISTĒMAS DZIMUMORGĀNI

Organisms ir vienota informatīvi enerģētiska sistēma, kas sastāv no vairākiem ķermeņiem. Katram no tiem ir savas funkcijas un savs uzdevums. Jebkurš notikums, jebkurš misēklis šajos ķermeņos noved pie tā, ka rodas traucējumi, arī blīvā (fiziskā) ķermeņa līmenī, proti, kļūst par tās vai citas slimī­bas cēloni.

Pašā blīvajā ķermenī arī viss ir tik ļoti savstarpēji saistīts, ka jebkura novirze tās vai citas fiziolo­ģiskās sistēmas darbā noved pie dažādām slimībām. Bet tas nozīmē, ka arī sievietes spēja dzemdēt ir atkarīga ne tikai no viņas dzimumorgānu stāvokļa (vai tie ir veseli vai neveseli), bet arī no visa organis­ma veselības un dzīvesveida. Par to visu gribu pa­stāstīt šajā grāmatā, tāpēc ka mūsu klīnikā sasnieg­tie rezultāti dod man šādas tiesības.

Īsumā aplūkosim sievietes dzimumorgānu uz­būvi un funkcijas.

Sievietes dzimumorgānu sistēmā ietilpst olnīcas, olvadi, dzemde, maksts, klitors, mazās un lielās kaunuma lūpas.

Olnīcas sievietes pāra dzimumdziedzeri, kas atrodas vēdera dobuma lejasdaļā, organismā pilda sievietes dzimumšūnu producēšanas funkciju un izstrādā dzimumhormonus. Tieši olnīcās atrodas liels daudzums folikulu, kuros ietvertas olšūnas. Sievietei dzīves laikā nobriest 300-500 folikulu.

Jāatceras, un to es nemitīgi atgādinu saviem pacientiem, ka ORGANISMĀ VISI ORGĀNI UN SISTĒMAS IR SAVSTARPĒJI SAISTĪTAS UN VAIRĀK VAI MAZĀK IETEKMĒ CITA CITU. Tas attiecas arī uz mums ierasto fizisko ķermeni vi­sām tā šūnām un sistēmām, un tas attiecas uz vi­siem cilvēka sastāvā ietilpstošajiem ķermeņiem. Nobriedušu olšūnu saturošs folikuls nobriest endo­krīnajā sistēmā ietilpstošās hipofīzes hormonu gonadotropīnu ietekmē. Šī nobriešana notiek vidēji vienu reizi 28 dienās. Šajā laikā attiecīgā folikula hormonālā aktivitāte ir ļoti augsta, folikuls savu­kārt izstrādā hormonus (estrogēnus), kas sievietes dzimumorgānos rada tādas pārmaiņas, kuras vei­cina olšūnas apaugļošanu.

Pēc tam folikuls plīst, no tā iznāk olšūna, kas pa olvadiem virzās uz dzemdi. Turklāt uz folikulu iedar­bojas fermenti, kas iznīcina pašus folikula audus. Ja tas netiktu darīts, folikuls neplīstu un olšūna neatbrīvotos. Plīsušā folikula vietā izveidojas jauns endokrīnais dziedzeris dzeltenais ķermenis, kas izstrādā citu sievietes dzimumhormonu progesteronu. Ja apaugļošana nenotiek, norisinās dzel­tenā ķermeņa atgriezeniska attīstība un tas nomai­nās ar rētaudiem. Turpretī, ja apaugļošana ir notikusi, dzeltenā ķermeņa hormonālā aktivitāte saglabājas visu grūtniecības pirmo pusi, lai nodro­šinātu optimālus apstākļus embrija attīstībai.

Olvadi pāra dzimumorgāni, kas no dzemdes iet uz olnīcām. Pateicoties bārkstiņu un olvadu kus­tībām, olšūna virzās uz dzemdes dobumu.

Dzemde dobs, muskuļains dzimumorgāns, kurā attīstās auglis. Dzemdībās spēcīgie muskuļ­audi izstumj augli, bet menstruāciju laikā izdzen asinis kopā ar to gļotādas daļu, kas noārdās. Tur­klāt dzemdes kaklā esošie dziedzeri izstrādā gļotas, kas pasargā dzemdes dobumu no dažādu mikro­organismu iekļūšanas tajā. Dzimumakta laikā dzemdes kontrakcijas šo gļotu korķi izgrūž laukā, veicinot spermatozoīdu iekļūšanu dzemdes ķer­menī. Sievietes dzimumcikla periods nosaka arī dzemdes gļotādas stāvokli. Laikā starp menstruālā cikla 5. 15. dienu dzemdes gļotu slāņa šūnas palielinās, paplašinās asinsvadi, palielinās gļotādas dziedzeri.

Ja apaugļošanās nav notikusi, cikla 28. dienā gļotāda sāk noārdīties, un šo noārdīšanos pavada asiņošana, bet pēc pāris dienām process atsākas no jauna. Ja apaugļošanās ir notikusi, olšūna aptu­veni 5. ovulācijas dienā (folikula plīšana un olšūnas iznākšana) piestiprinās pie dzemdes gļotādas.

Maksts muskuļains elastīgs dzimumorgāns, kas savieno iekšējos un ārējos dzimumorgānus. Tā pilda vairākas funkcijas:

- vīrieša sēkla ejakulācijas laikā ieplūst makstī, no kurienes nonāk dzemdē;

- piedalās dzemdību aktā;

- kalpo kā izvadorgāns (caur maksti izdalās menstruālās asinis, dzemdes kakla un dzemdes dzie­dzeru sekrēts);

- pilda aizsargbarjeras funkciju, jo pienskābe makstī rada skābu vidi, tāpēc tā neļauj iekļūt pato­loģiskiem mikroorganismiem.

Jaunavības plēve (himēns) ir robeža starp iekšējām un ārējām ģenitālijām un jaunavām no­slēdz ieeju makstī.

Klitors ir specifisks dzimumjutīguma orgāns, un vienīgā tā funkcija ir radīt baudas sajūtu.

Mazās kaunuma lūpas ir ādas pāra krokas, kas no sāniem norobežo maksts priekštelpu. Dzimumuzbudinājuma laikā tās palielinās.

Lielās kaunuma lūpas ir divas paralēlas ādas krokas, kas atrodas mazo kaunuma lūpu ārpusē un norobežo dzimumspraugu. To pamatnē ir Bartolīna dziedzeri. Dzimumuzbudinājuma laikā sakarā ar asins pieplūdumu kaunuma lūpās tās palielinās un nedaudz paveras, turklāt dziedzeri pastiprināti izdala sekrētu, tāpēc maksts kļūst mitra, atvieglojot vīrieša dzimumorgāna ievadīšanu un slīdēšanu pa to.

Tātad sievietes organisma fizioloģiskā gatavība ieņemt bērnu un iznēsāt veselīgu augli ir atkarīga no tā, cik veseli ir sirds un asinsvadu, nervu un endokrīnās sistēmas orgāni, no kuriem savukārt ir tieši atkarīga gan visa organisma, gan sievietes dzimumsfēras orgānu normāla funkcionēšana. Bet tas viss ir iespējams, ja ir stabila Smalkā ķermeņa sistēma, par kuru mēs daudz runājām arī otrajā grāmatā un nedaudz nodaļas sākumā šajā grā­matā.

Smalkā ķermeņa sistēmas stabilitāti pirmām kārtām nodrošina sievietes orgānu normāla funk­cionēšana. Šai sakarā derētu dažus vārdus pateikt par seksu. Protams, sekss veicina domas koncen­trēšanu, asina uztveri, pilnīgāk atraisa radošo po­tenciālu, sekmē ideju ģenerēšanu. Cilvēkiem, ku­riem sekss ir pastāvīga un ļoti svarīga mīlestības sastāvdaļa un kuri tam nododas ar labpatiku, asinīs paātrinās uzbudinošo hormonu, piemēram, adrena­līna plūsma. Bet tas stimulē vielmaiņu. Enerģija, kas veidojas dzimumorgānos, stimulē hipofizi, pilda noteicošo lomu hormonālajā regulācijā un citos pro­cesos. Pateicoties tam, galvas smadzenes saņem vairāk asiņu. Turklāt vislielākās baudas brīdī izdalās neiropeptīdi, kas remdē dažādas sāpes, piemēram, uz kādu laiku migrēnu.

Sekss sievietes padara skaistākas. Pateicoties tam, ka aktīvāk izdalās estrogēni sieviešu dzimuinhormoni palielinās šūnu reģenerācijas spējas, tā­pēc āda labāk pretojas krunkām, ilgāk saglabājas elastīga. Mūsu dati liecina, ka sievietes, kurām ir aktīva dzimumdzīve, mazāk pakļautas dažādām sli­mībām, piemēram, viņām retāk izveidojas trombi.

Sekss vairāk nekā jebkas cits ir spējīgs atbrīvot no stresa. Cilvēki, kuriem ir aktīva dzimumdzīve, iiiecietīgāki, mazāk ļaujas depresijai un pat bailēm. Sekss patiešām padara sievieti jaunāku un daudz pievilcīgāku jebkurā vecumā. Un ne tikai sievieti, bet arī vīrieti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru