OLVADU UN OLNĪCU IEKAISUMS (salpingīts, adneksīts, oforīts)

Vispārējā klīniskā aina

Šie traucējumi iekaisumi bieži vien parādās vienlaikus, jo salpingīta dēļ slimība olnīcām lielā­koties uzbrūk atkārtoti. Iekaisuma bojātais olvads burtiski salīp ar olnīcu, izveidojot vienotu iekaisušu konglomerātu. Process olvadā sākas ar gļotādas iekaisumu, pēc tam pāriet uz muskuļkārtu un serozo apvalku. Salipšanas procesa rezultātā olvadu iekšējā apvalka krokas saaug un olvadi kļūst ne­caurlaidīgi.

Pilnīgi skaidrs, ka hroniska iekaisuma procesa rašanās ir organisma aizsargsistēmas (par to es ru­nāšu kādā no savām nākamajām grāmatām) pavājināšanās sekas. Šādas slimības tradicionāli tiek ārstētas saasinājuma periodā. Turpretī pārējā lai­kā, kad sieviete jūtas vairāk vai mazāk ciešami (pareizāk sakot, pierod pie slimības), nekāda ārstēšana nenotiek. Ja iesāpas, pacieš vai iedzer kādu tableti; ja parādās izdalījumi nomazgā, apmazgā un soļo tālāk pa dzīvi. Taču slimība neizzūd, tā turpina attīstīties, skarot orgānus arvien dziļāk. Orga­nisms pierod pie hroniskās infekcijas un faktiski padodas bez kaujas, bet infekcija zeļ un plaukst. Kas notiek mūsu klīnikā? Ārstēšanas mērķis ir pilnībā atjaunot visa organisma (sākot ar šūnu līmeni un beidzot ar fizioloģiskajām sistēmām) aizsargspēju. Mēs piespiežam organismu reaģēt uz patoloģiju un to iznīcināt, un uz šā fona atjaunojam bojātā orgāna zaudētās funkcijas.

Statistika

Lūk, mūsu dati par šīs patoloģijas ārstēšanu (re­zultātus sniegušas pašas pacientes):
  • slimības pilnīgu izzušanu izārstēšanos at­zīmē 15,28 procenti pacienšu;
  • galvenā ar šo slimību saistītā problēma (vairāk nekā 75 procenti no visām šīs slimības izpausmēm) izzudusi 13,79 procentiem pacienšu;
  • labu izveseļošanās dinamiku (izzuduši vairāk nekā 50 procenti slimības izpausmju) atzīmē 17,73 procenti pacienšu;
  • uz zināmu uzlabošanos (izzuduši 25 49 pro­centi patoloģijas izpausmju) slimības norisē norāda 24,14 procenti pacienšu;
  • acīmredzama uzlabojuma slimības norisē nav 29,06 procentiem pacienšu (šajā grupā ietilpst pa­cientes, kurām ir uzlabošanās, izzuduši un samazinājušies daži simptomi, taču apjomā līdz 24 pro­centiem). Turklāt no pēdējās grupas statistiskās aptaujas brīdī vienu līdz trim ārstniecības cikliem bija izgājuši 49,2 procenti pacienšu. Tās pacientes, kuras izārstējušās pilnībā, apmeklējušas vidēji 22 ārstnie­cības ciklus, proti, ārstējušās trīs četrus gadus.

Slimības vēstures

Manas pacientes iesaistās gan klātienes ārstē­šanā klīnikā, gan neklātienes ārstēšanā, kura ietver enerģētisko procedūru regulāru veikšanu mājas apstākļos un informatīvi uzlādētā ūdens lietošanu, arī skalošanu. Tas viss dod pozitīvu efektu, lai gan netiek lietoti nekādi ārstnieciskie preparāti.

No slimības vēstures nr. 1001086 (dzimšanas gads 1945.): "Mīļais Sergej Sergejevič! Esmu apmek­lējusi 25 ārstniecības sērijas. Šajā laikā noticis daudz kas labs un interesants. Izzudušas galvassāpes, ģīboņi, elpas trūkums, labāk saožu smaržas, aknas sama­zinājušās un atbilst normai, izzudušas smiltis un dzem­des kakla cistas, nav vairs piedēkļu hroniskā iekaisuma, iztaisnojušies rokas un kāju pirksti. Uzlabojies miegs, vairs nekrācu. Savā vecumā esmu kļuvusi izturīga gan garā, gan miesā. Ar manu enerģiju pietiktu 10 cilvē­kiem, darbaspējas milzīgas. Ar cieņu dziļi paklanos…"

No slimības vēstures nr. 1012274 (dzimšanas gads 1953.): "Mīļais Sergej Sergejevič! Pie Jums iera­dos pirms vairāk nekā gada. Distonija un hroniskais tonsilīts vairs netraucē. Hroniskais gastrīts, iekšējie hemoroīdi tas viss izzudis, pilnībā noregulējusies kuņģa un zarnu trakta darbība. Bet kā es mocījos ar aizcietējumiem! Piedēkļu hroniskais iekaisums izzudis. Urīnceļu akmeņu slimības lēkmju vairs nav, bet nieres dažkārt sāp. Mani glābj buklets. Tagad man pirmās zāles ir buklets: kur vien iesāpas lieku klāt, vienmēr palīdz…. Man trūkst vārdu, lai Jums pateiktos…"

No slimības vēstures nr. 1014887 (dzimšanas gads 1952.): "Esiet sveicināts, mīļais Sergej

Sergejevič! Tuvojas nobeigumam 19. ārstniecības sērija. Gribu Jums pastāstīt par saviem panākumiem… Biju uz pieņemšanu pie ginekologa. Esmu pilnīgi vesela! Nav hroniskā adneksīta, nav dzemdes perforācijas šuves un nav dzemdes saliekšanās. Dzemdes stāvoklis atbilst nedzemdējušas sievietes veselības stāvoklim (bet man ir divi bērni un, lai piedod Dievs, bijuši četri aborti, kuru dēļ savulaik dzemdes sieniņas kļuva plānas). Ārsts bija šokā, šūpoja galvu un teica, ka kaut ko tādu redzot pirmo reizi. Un rezumēja: četrdesmit sešu gadu vecumā beidzot vesela. Mana sirds gavilēja, es priecājos par mūsu uzvaru. Sergej Sergejevič, viss ir brīnišķīgi! Pal­dies Jums, mans mīļais Doktor!"

Dzimumsfēras orgānu iekaisuma slimību izrai­sītājas ir dažādas infekcijas. Nākamajā daļā es gribu īpaši izcelt slēptās infekcijas, kuru dēļ pēdējos des­mit gados kļuvuši biežāk sastopami gan vīriešu, gan sieviešu dzimumsfēras orgānu saslimšanas gadī­jumi, tie burtiski pārplūdinājuši Krieviju. Tās ir arī viens no vīriešu un sieviešu neauglības cēloņiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru