BĒRNU RADĪŠANAS PROBLĒMAS

Neauglība ir ļoti nopietna problēma, tāpēc gribu tai veltīt lielu šīs grāmatas daļu. Mūsu klīnikā tā slimību struktūrā nav dominējošā, proti, skar ne vairāk kā 0,3 procentus no visām pacientēm, kas nāk pie manis. Taču šo problēmu es tagad lieku pirmajā vietā, tāpēc ka Krievijā, manā pilsētā, kur mirstība katru gadu gandrīz divarpus reizes pār­sniedz dzimstību, katrs piedzimušais un šajā pa­saulē nākušais bērns, mazulis aizvien vairāk kļūst par retu parādību, tāpēc ikvienam ārstam, izman­tojot modernās zināšanas un pieredzi, jācīnās par katru bērnu, jācīnās līdz galam par to, lai visas sie­vietes, kuras vēlas bērnus, varētu šo sapni īstenot.

Šī problēma ieņem īpašu vietu daudzu miljonu ģimeņu dzīvē ne tikai Krievijā. Protams, medicīnas zinātnes un prakses progress ir skaidri redzams, attīstās mācība par cilvēka reprodukciju (sev lī­dzīgo reproducēšanu) un molekulārā bioloģija. Tiek sintezēti jauni ārstniecības preparāti. Kvalitatīvi mainījušies izmeklēšanas un ārstēšanas principi, klīniskajā praksē ieviesta diagnostiskā un operatīvā endoskopija. Tomēr neauglības problēma joprojām ir aktuāla: palielinās neauglīgo laulību skaits, bet vienlaikus pieaug šīs problēmas sociālā nozīme.

Pēc neauglīgas laulības struktūras tagad var spriest par iedzīvotāju reproduktīvās veselības stāvokli, par medicīniskās palīdzības līmeni un kva­litāti. Šai sakarā interesanti ir Krievijas un ārvalstu klīniku statistikas dati. Pēc Maskavas Endoķirurģijas un litotripsijas centra datiem, sievietēm, kuru neauglībai ir dažāda ģenēze (olvadu peritoneālā neauglība, endometriozes, olvadu policistozes sindroma, kā arī dzemdes miomas izraisītā neaug­lība), izdarot laparoskopisko ārstēšanu, laikposmā no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem pēc operā­cijas grūtniecība iestājas 60 procentos gadījumu. Turklāt rezultāta procentuālais sadalījums pēc ne­auglības ģenēzes ir šāds: f olvadu peritoneālā neauglība 57 procenti; □ endometriozes izraisītā neauglība-46 procenti; [ policistozes izraisītā neauglība 60 procenti. Pēc KMZA (Krievijas Medicīnas zinātņu akadē­mija, Maskava) Krievijas Ginekoloģijas un perinatoloģijas zinātniskās pētniecības centra datiem, pa­teicoties kompleksajai (konservatīvajai un opera­tīvajai) terapijai, slimniecēm, kurām bijusi olvadu policistoze, iestājusies grūtniecība 79 procentos gadījumu.

Pēc Sanktpēterburgas medicīnas statistikas biroja datiem, sievietēm, kuras sirgst ar hormonālo neauglību, fertilitāte (spēja radīt pēcnācējus) pēc hormonālās ārstēšanas atjaunota caurmērā 53 procentos gadījumu.

Ekstrakorporālā apaugļošana, ko veic Ota Dzemd­niecības un ginekoloģijas institūtā, pozitīvus rezul­tātus devusi 38,6 procentos gadījumu (1997. g.).

Pēc datiem, ko sniedz Ķīles universitātes gineko­loģiskā klīnika, kuras kontā ir skaitliski visvairāk endometriozes novērojumu Eiropā, pateicoties kom­pleksajai trīsposmu (operatīvā + hormonālā + ope­ratīvā) terapijai, grūtniecība iestājas 32 64 pro­centos gadījumu.

Saskaņā ar slimību starptautisko klasifikāciju sieviešu (arī vīriešu) neauglība iekodēta kā slimība. Un tomēr neauglība nav slimība, tā ir daudzu citu slimību, sociālo un psiholoģisko konfliktu, neatrisi­nātu vai neapzinātu garīgo problēmu sekas un skumja blakus parādība. NEAUGLĪBA IR REZULTĀTS, KO RADA PILNĪGA IGNORANCE PRET INFORMA­TĪVI ENERĢĒTISKO MĀCĪBU PAR CILVĒKA ORGANISMA RAŠANOS, ATTĪSTĪBU UN UZBŪ­VI UN ŠĪS MĀCĪBAS PAMATU NEZINĀŠANA.

Mūsdienās NEAUGLĪBA ir nesaudzīgs sprie­dums, kas gluži kā zīmogs tiek uzspiests ģimenes liktenim un jo īpaši sievietes liktenim!



Tāpēc es pievēršos šai problēmai, kuru mēs savā klīnikā sekmīgi risinām jau gandrīz deviņus gadus. Un šā temata iztirzāšanu sākšu no pašiem pirm­pamatiem. Es tev, mana mīļā lasītāja, pastāstīšu, ko nozīmē sievietes kā nākamās mātes veselība, kā tā ir jāsaudzē un jāsargā, lai spētu ne tikai ieņemt bērnu, bet arī iznēsāt un dzemdēt dot dzī­vību veselam bērnam. Tavam bērnam, kas ir tavas asinis tavas dzimtas turpinātājs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru