Attiecības ar citiem cilvēkiem



Kāpēc attiecības ar citiem cilvēkiem
atņem man tik daudz spēka?


Tu nemitīgi esi iesaistīts attiecībās ar citiem cilvēkiem: mājās, skolā, darbā, uz ielas. Reizēm attiecības sniedz laimes sajūtu, bet reizēm — izraisa stresu. Dažkārt attiecības vairo tavu enerģiju, bet dažkārt — to atņem.

Attiecības, kas vieno ģimenes locekļus jeb mājiniekus, ir ļoti svarīgas, jo dienas nogalē ikvienam cilvēkam būtu vēlams atpūsties mājas komfortā un mīlošas ģimenes siltumā. Skolā bērni ne tikai iegūst teorētiskās zināšanas, bet arī iemācās komunikācijas prasmes, jo ik dienu sadarbojas ar klasesbiedriem un skolotājiem. Ja šī sadarbība ir veiksmīga, bērni skolā gūst patīkamu attiecību pieredzi. (Diezgan bieži skolas gados nodibināta draudzība ilgst visu mūžu.)

Arī darba kolektīvā attiecības ir ļoti svarīgas. Tas, kādas attiecības tev izveidojušās ar priekšnieku, citiem darbiniekiem, padotajiem un klientiem, lielā mērā nosaka tavas profesionālās izaugsmes iespējas. Piemēram, komunicējot ar priekšnieku, daudzi darbinieki mēdz runāt pieglaimīgā tonī, tādējādi cerot uz labvēlīgāku attieksmi vai lielāku atbalstu, tomēr šāda rīcība negarantē panākumus. Pamatkritērijs profesionālajai izaugsmei ir indivīda veiktspēja un prasmes; tiesa, dažkārt nepietiek arī ar šiem rādītājiem. Parasti ātrāk pa karjeras kāpnēm kāpj tie darbinieki, kas prot nodibināt labas attiecības gan ar priekšnieku, gan ar padotajiem. Savukārt attiecības ar kolēģiem būtiski ietekmē psiholoģisko klimatu darbavietā — vai tas ir harmonisks vai stresa pilns.

Labestības pilnas attiecības padara dzīvi patīkamāku, tās pastāv tāpēc, lai tu sajustu visskaistāko enerģijas formu — mīlestību. Mīlestība patiešām ir dzīves pamats un būtība. Taču attiecības dāvā ne tikai mīlestību un laimi, jo jebkuru attiecību neizbēgama sastāvdaļa ir arī cerības un prasības. Kad divi cilvēki satuvinās, viņiem rodas konkrētas prasības vienam pret otru un pamazām viņi sāk uztvert un vērtēt partneri saskaņā ar savām prasībām. Tas nozīmē, ka otrs cilvēks vairs netiek akceptēts pilnībā tāds, kāds viņš ir. Pārāk daudz cerību un prasību divu cilvēku attiecībās iznīcina spontānumu un izsauc negatīvas emocijas. 

Lai cilvēciskās attiecības būtu ideālas, proti, balstītos uz patiesu savstarpēju mīlestību, pirmais priekšnoteikums ir partnera pilnīga akceptēšana bez nosacījumiem. Tu vari nepiekrist otra cilvēka viedoklim vai uzvedībai, tu vari izteikt savus padomus un ieteikumus, bet vienmēr atceries, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības dzīvot saskaņā ar saviem uzskatiem un dzīvesveidu, tāpat kā tev. Tas nozīmē, ka ari tev nav jājūtas vainīgam, ja neizpildi otra cilvēka cerības un prasības. Jebkurās attiecībās iesaistītiem cilvēkiem ir jābūt galvenokārt patiesiem pret sevi atbilstoši savai būtībai.

Cilvēciskās attiecības piešķir jēgu dzīvei, tās dod iemeslu turpināt dzīvot. Tādēļ jebkurām attiecībām, kas ir psiholoģiski nomācošas, nav vietas tavā dzīvē. Bet ko darīt, ja draudzība ar kādu ir izjukusi, tomēr nav iespējams atteikties no turpmākas sadarbības ar šo cilvēku? Ja noteiktu iemeslu dēļ tev ir jāakceptē šādas attiecības savā dzīvē, vienīgais, ko vari darīt — ienest tajās mīlestību.

Patiesa neierobežota mīlestība ir spēcīga pozitīva enerģija, kas pamazām izkliedē visas negatīvās enerģijas, tādas kā vainas izjūta, citu cilvēku apsūdzēšana un atriebības vēlme.

Apsūdzēšana var provocēt vainas izjūtu vai vēlmi atriebties; turklāt šī vēlme, ko pauž viens cilvēks, var izraisīt tādu pašu reakciju arī viņa partnerī. Tā uzkrājas un vairojas negatīvās enerģijas, kuru vienīgais mērķis ir iedragāt un izpostīt cilvēciskās attiecības. Pat ja tavas attiecības pagātnē ir sabojājis kāds nepatīkams notikums, nepieļauj, ka tas ietekmē tavu attieksmi pret otru cilvēku nākotnē. Tiklīdz tu ielaidīsi attiecībās patiesu, neierobežotu mīlestību un pārstāsi domāt par nepatīkamu emociju iemesliem pagātnē, tu spēsi nodibināt abpusējas mīlestības un cieņas pilnu saikni ar partneri.

Jebkurās attiecībās iesaistītiem cilvēkiem ir jānovērtē fakts, ka kādu posmu no savas ilgās esamības ceļojuma viņi pavada kopā. Cenšoties kopā pavadīto laiku padarīt pēc iespējas patīkamāku, viņi brīnišķīgā veidā bagātina savu dzīvi.

Ikvienās attiecībās, pat ja līdz šim viss bijis lieliskā kārtībā, var rasties kāda problēma, piemēram, tev pēkšņi var nepatikt partnera izteikums vai rīcība. Tādā gadījumā tu, iespējams, nodomāsi, ka partneris ir uzskatījis tevi par pašsaprotamu - par cilvēku, ar kura vēlmēm un interesēm var nerēķināties. Taču citi uzskata tevi par pašsaprotamu vienīgi tad, ja tu pats to pieļauj, ja domā, ka esi pelnījis šādu attieksmi! Piemēram, jaunās māmiņas bieži vien uzskata, ka viņām pastāvīgi jābūt "kaujas gatavībā", lai bērns vienmēr nekavējoties saņemtu nepieciešamo palīdzību. Ja kāda iemesla dēļ tiek aizkavēta bērna ēdienreize, māte jūtas vainīga, jo viņa taču ir atbildīga par visu bērna vajadzību izpildīšanu. Jau kopš agras mazotnes bērns saņem šādas vibrācijas no mātes, kaut gan māte pati to nemaz neapzinās. Vēlāk, kad bērns jau ir lielāks un sāk niķoties, māte jūtas sarūgtināta, jo bērns uztver viņu kā pašsaprotamu. Un kāds gan tur brīnums? Tātad tev ir jāieskatās sevī, lai atrastu kļūdainās vibrācijas, ko nosūti citiem un kas ļauj citiem uzskatīt tevi par pašsaprotamu.

Līdzīga situācija veidojas, ja kāds tevi ir ļoti aizvainojis. Vispirms pārliecinies, vai cieni un akceptē sevi. Varbūt apgalvojums, ka tu sevi necieni, tev šķiet absurds, tomēr padomā par to! Ja tavā dzīvē ir bijuši atgadījumi, kad juties dziļi aizvainots, tavā dvēselē jau pastāv uzskats, ka esi pelnījis pazemojumu. To var izraisīt arī sena, slēpta vainas izjūta vai pašpārliecības trūkums. Ieskaties sevī un novēro savas domas, lai konstatētu, kādēļ jūti aizvainojumu. Pēc tam likvidē šo cēloni, sūtot enerģiju attiecīgajam pozitīvajam uzskatam.

Ja apkārtējie tevi nesaprot, pajautā sev, vai pats sevi pilnībā saproti. Visticamāk, tu jūties bezpalīdzīgs, kad citi tevi nesaprot, bet atslēga sevis spēcināšanai atrodas tavā iekšienē. Tavā apziņā acīmredzot valda zināms juceklis, kas jāsakārto. Jo ātrāk identificēsi šo iekšējo neskaidrību, jo drīzāk to novērsīsi un pārstāsi sūtīt spēka informācijas paketes nepareizajos virzienos. Iespējams, tevi nomāc neskaidrība par savām vēlmēm vai dzīves prioritātēm. Iespējams, tu nezini, kā rīkoties, lai neaizvainotu kādu tuvu draugu. Katrā ziņā tavā iekšienē ir kaut kas tāds, par ko tev jātiek skaidrībā. Kamēr neidentificēsi un neatrisināsi šo neskaidrību, tu neizbēgami atkal un atkal saskarsies ar līdzīgām situācijām.

Kad tu esi pārliecināts par sevi, tevi nesatrauc nekas ārpusē notiekošs. Ja kaut kas tomēr izraisa negatīvu satraukumu, tev ir jāieskatās sevī un jānoskaidro, kādēļ tā notika. Patiesas zināšanas par sevi ļaus tev dzīvot iekšējā mierā un harmonijā, lai kādi būtu citu cilvēku viedokļi.

Tas ļaus tev sniegt neierobežotu mīlestību visiem apkārtējiem, lai ko viņi sacītu vai darītu. Turpretī, ja koncentrēsies uz negatīvajām vibrācijām, kas tiek tev sūtītas, tu tikai vairosi šo vibrāciju enerģiju un palielināsi ciešanas savā dzīvē. Labākais veids, kā iznīdēt negatīvās enerģijas, ir sūtīt neierobežotu mīlestību šo vibrāciju avotam.

Skaidri apzinies, ko tu dod citiem cilvēkiem, jo tas viss atgriezīsies pie tevis daudzkārtīgā apmērā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru