Sapņi realitātē


Sapņi jau kopš seniem laikiem valdzinājuši cilvēci. Bet mūsdienās psiholoģijas zinātniskie pētījumi mums ieliek rokās daudz vairāk atslēgu uz skaidrāku sapņu izpratni. Saskaņā ar šiem pētījumiem, sapņi nav fokusēti tikai uz tagadni vai neseno pagātni, bet var arī paredzēt nākotni. Sapņiem ir ļoti liela nozīme sapņu autora ikdienas dzīvē. Visiem sapņiem ir noteikts uzdevums, forma un nozīme. 

Katra cilvēka sapnis rezonē ar viņa attieksmi, uzvedību, darbu, satraukumiem utt. un kāda vispārēja visiem kopēja sapņu interpretācija nav iespējama. Tāpat sapņi ir atkarīgi no miega veida. Cilvēks, kas ir aizmidzis alkohola vai narkotiku reibumā, redz mazāk sapņu un viņa sapņošanas periods saīsinās. Nav iespējams atsaukt atmiņā vai atcerēties sapni visā pilnībā vai pat tā precīzas detaļas, kaut arī tas ir atkarīgs no katra sapņotāja. 

No visām senajām civilizācijām Indija bija tā, kas sniedza vislielāko ieguldījumu sapņu izpētē un izcēla to svarīgumu. Mūsu senie gudrie ne tikai piešķīra lielu nozīmi šim apziņas stāvoklim, bet arī uzskatīja, ka sapņi lieti noder slimību diagnostikā, kā arī norāda uz nākotnes notikumiem. Senajā darbā 'Agni Purana' sapņi ir iedalīti pozitīvajos un negatīvajos, kā arī izskaidrota dažādu labu un ļaunu vēstošu objektu nozīme. 

Ebreju Misticisms- viena no vissenākajām un visintriģējošākajām garīgajām sistēmām, apgalvo, ka sapņi mums sniedz neskaitāmas atslēgas uz sevis izziņu un paver ceļu pie visaugstākās gudrības un saiknes ar kosmosu. Sapņi vienmēr tikuši aplūkoti kā zināma misticisma forma. To pierāda Šri Aurobindo rakstītais un Māte viņa stāstā "Miegs un Sapņi", kur atstāstīta kāda ceļotāja pieredze, kas būdams viesnīcā, sapņoja sekojošu sapni par to pašu viesnīcu- viesnīcas izsūtamais zēns norādīja viņam uz viņa katafalku un lūdza kāpt iekšā. Vēlāk, no rīta, kad viņš izgāja no savas istabas, tur stāvēja tieši tāds pats zēns, ģērbies tāpat kā sapnī, un lūdza viņu kāpt liftā. Satriekts, viņš atteicās kāpt liftā, kas pēc tam norāvās no trosēm un nogalināja cilvēkus. Nav brīnums, ka ceļotājs sāka uztvert savus sapņus nopietni. Visslavenākais sapņu mistisko īpašību piemērs nāk no Mūžam Dzīvās Bībeles un tas ir ' Faraona sapnis un tā izskaidrojums Jāzepa izpildījumā. Uz Faraona sapņa pamata tika paredzēti septiņi bada un septiņi labklājības gadi Ēģiptes zemēs, un tas izrādījās patiesi. Cits arī sens mistiska un pravietiska sapņa piemērs ir Kapila Vastu karalienes Maijas sapnis, kas pareģoja dižā un apgaismotā gara, Budas piedzimšanu. 

Ir daudz šādu pravietisku sapņu piemēru. Pravietis Muhameds ar sapņa palīdzību pareģoja Islāma ticības virzienu un ieraudzīja svēto pilsētu Meku. Kungs Krišna nosapņoja Kansas nāvi. Tāds pats sapnis Rāmajanā piemeklēja Tridžatu, tikai tas pareģoja Rāvanas nāvi. Valdnieks Hariščandra nosapņoja, ka viņš ziedos savu karalisti. Ādolfs Hitlers kara laikā kādu nakti nosapņoja, ka viņš ir ”iekalts cietā metālā un grūstošas zemes ieskauts”. Viņš nekavējoties atmodās un metās ārā. Drīz pēc šī sapņa Hitlera apbrīnojamais pirmsnāves redzējums piepildījās, viņš kļuva par trešā Reiha dibinātāju. 

Vairākus gadus vācu zinātnieks Frīdrihs Augusts Kokuke Fon Strandonitics mēģināja noskaidrot, kā sakārtoti benzola molekulas atomi, bet nekādi nevarēja nonākt pie vajadzīgā slēdziena. Reiz, braucot zirgu pajūgā, viņš iemiga un ieraudzēja atomus riņķojam dejā. Pēkšņi, kāda dejas apļa gals savienojās ar savu priekšgalu un izveidoja kustīgu gredzenu. Viņš bija atklājis slaveno benzola gredzenu. Citā piemērā, Koleridžs apgalvoja, ka poēma ”Kubla Hans” parādījās viņam sapnī. Tāpat ”Dīvainais stāsts” par dakteri Džekilu un Haida kungu R. L. Stīvensonu piemeklēja sapnī. 

Uz augstāk minēto piemēru pamata, var droši teikt, ka sapņi ir ne tikai garīgas ilūzijas vai nepiepildītu vēlmju atspulgs, bet pravietiski redzējumi vai simboli. Pareizi izskaidroti tie ļauj paredzēt nākotnes notikumus. Saskaņā ar Zigmunda Freida teikto, ”Sapņu interpretācija ir Via Regio (Karaliskais ceļš) uz neapzinātās garīgās pasaules zināšanām." 

Saskaņā ar sapņu eksperta Karla Junga teikto, sapņojošam prātam piemīt spēja darboties ārpus vispārpieņemtajiem laika un telpas likumiem. Viņš minēja kāda sava skolnieka piemēru, 60 gadus veca sieviete sapņoja, ka viņa ir beigta, un divus mēnešus vēlāk viņa arī nomira. 

Daži pētnieki ir atklājuši, ka mūsu sapņi faktiski signalizē mums par mūsu fizisko stāvokli vairākus mēnešus vai pat vairākus gadus pirms slimība tiek diagnosticēta. Tāpat sapņi ir palīdzējuši psiholoģiski dziedināt cilvēkus. Dr. Franciss Menezes ”Tata Management Training Centre” (Tatas Vadītāju Treniņa Centrs) vadītājs savos centros māca kompāniju vadītājiem, kā tulkot un pētīt savus sapņus, lai varētu tos izmantot svarīgu lēmumu pieņemšanā un problēmu risināšanā. Dalībniekam tiek lūgts uzskaitīt visus savus satraukumus, kārtībā pēc to svarīguma. Tad viņiem liek nolikt šo lapiņu zem spilvena un dod vadošus norādījumus, kā pēc tam atcerēties sapni, izmantojot tādas norādes, kā vide, cilvēki, darbības un emocijas. Kad dalībnieks dodas gulēt, viņa nervus nomierina maiga mūzika un noteiktos laika intervālos, viņam tiek atgādināts, ka ir jākoncentrējas uz konkrēto problēmu. Tas ir inkubācijas process, kas tiek izmantots, lai palīdzētu dalībniekam regulēt šo sapņošanas procesu, savādāk viņš no rīta nevarēs atcerēties sapni. Nākamajā rītā dalībnieki stāsta viens otram savus sapņus un Dr.Menezes māca viņiem tos pareizi tulkot un sasaistīt ar noteikto problēmu. Saskaņā ar Dr.Menezes teikto, katram elementam sapnī ir sava nozīme un šīs nozīmes interpretācija var palīdzēt problēmu risināšanā. 

Sangīta Džetmalani, kas strādā pie sapņu tulkošanas Indijas Sapņu izpētes Asociācijā, uzsver, ka visiem sapņiem ir noteikts uzdevums, forma un nozīme, un katra cilvēka sapņa saturs ir ļoti individuāls. 

Profesors Franciss Harijs Komptons Kriks, Nobela Prēmijas laureāts ir teicis, ka sapņošana ir ne tikai cilvēkam raksturīgs bioloģisks process, bet arī dzīvniekiem piemītoša īpatnība. Viņš tāpat uzskata, ka katrs sapnis ir unikāls, tāpat kā pirkstu nospiedumi, kas katram ir savādāki. Bet es tam nepiekrītu, jo mana pieredze liecina, ka cilvēks var nosapņot vienu un to pašu sapni vairākas reizes savā dzīvē. 

Sapņa apziņa ir plaša pasaule ar neskaitāmām dimensijām, bet lielākoties sapņi pieder tikai un vienīgi prāta zemapziņas stāvoklim. Saskaņā ar mūsdienu sapņu pētnieku teikto, sapņi labvēlīgi ietekmē veselību. Mūsu ķermeņi pieprasa sapņošanu tikpat spēcīgi, kā pārtiku un ūdeni. Tāpēc katram cilvēkam ir jāsapņo un jādara tas regulāri.


(c) www.reikinet.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru