Krāsu uztvere un to dziednieciskā iedarbība




Krāsu uztvere visumā ir diezgan subjektīva. Krāsām ir arī atšķirīga simboliskā nozīme dažādās kultūrās. Tomēr dažus kopīgus principus var iezīmēt. Par tiem jau runājām nodaļā par cilvēka auru. Krāsa arī var būt savdabīgas zāles, kas cilvēku iespaido ne tikai caur vizuālo uztveri, bet arī caur ādu, ķermeni kopumā. Krāsu iedarbība var uzlabot slimā organisma imunitāti, mazināt sāpes.

Kā iemācīties izprast, sajust krāsas, izvēlēties no tām sev vispiemērotākās? Var ņemt vērā astrologu ieteikumu un izvēlēties savai Zodiaka zīmei atbilstošu krāsu:

Auns — purpursarkans 
Vērsis — sarkans 
Dvīņi — oranžsarkans 
Vēzis — oranžs 
Lauva — dzeltens 
Jaunava — dzeltenzaļš
Svari — zaļš 
Skorpions — zili zaļš 
Strēlnieks — zils
Mežāzis — tumši zils 
Ūdensvīrs — zili violets 
Zivis — violets

Jūsu psihoemocionālo stāvokli attiecīgajā brīdī labi pa­rādīs tā saucamais Lušera tests, kurā jums jāizvēlas dažādu krāsu kvadrātiņi pēc to "tīkamības" pakāpes.

Ja dodat priekšroku baltam (salīdzinājumā ar pelēko un melno), tas liecina par cilvēka vēlmi atbrīvoties no ve­cām saistībām, pienākumiem, sākt visu no sākuma.



Pelēks
— neitralitāte, stabilitāte, miers. Pelēka krāsa ļauj norobežoties no nemiera, spriedzes. Tāpēc saprotama vēlme krāsot pelēkas sienas karaspēka daļās, uz kuģiem un tamlī­dzīgās vietās.


Melns
— baltās krāsas pretstats. Tās pauž negatīvismu, opozicionārismu, protestu. Ja cilvēks dod priekšroku mel­najam, tas var liecināt par nonkonformismu, dumpi. Ne jau velti anarhistu karogs ir melns. Melnā krāsa ieteicama vājas gribas cilvēkiem gribasspēka nostiprināšanai.


Sarkans
— satraucoša, aktīva krāsa. Kaislības. Tā izsauc nemieru, satraukumu, paātrina fizioloģiskās reakcijas — kā normālās, tā ari pataloģiskās. To var ieteikt depresijas pārvarēšanai, pret nomāktību, melanholiju, pašcieņas no­stiprināšanai.


Rozā
— cerības, sapņi. Rozā krāsa vieno mīlētājus.


Oranžs
— prieks, siltums. Arī iedarbojas uzbudinoši, bet ne tik spēcīgi kā sarkanais. Šī krāsa stimulē jūtas, rada dzīvesprieku. Ja cilvēks dod priekšroku oranžajai krāsai, tas nozīmē, ka viņš tiecas pēc aktīvas darbības, bet tai pašā laikā ir viegli satraucams, ar tieksmi uz agresivitāti, godkāri.


Brūns 
— Zemes krāsa. Iedziļināšanās sadzīves problē­mās. Ieteicama tiem, kas "lidinās mākoņos".


Dzeltens 
— optimisms, jautrība, komunikabilitāte. Ja cilvēks dod priekšroku šai krāsai, tas liecina par neatkarības tieksmi, vēlēšanos paplašināt savu uztveres loku, aktīvu dar­bību. Ieteicama tiem, kas pārcietuši ar personiskām attiecī­bām saistītu garīgu traumu.


Zaļš 
— jaunība, izaugsme, iespējas. Sekmē uzmanības koncentrāciju, stabili, bet ne pārāk spēcīgi paaugstina tonu­su. Šī krāsa nostiprina jau esošās tendences — kā pozitīvās, tā negatīvās.


Zils
— nomierinoša iedarbība.


Tumšzils
— apcere, garīgums.



Kopumā krāsas pēc to iedarbības var iedalīt šādi:

1. Krāsas, kas iedarbojas uz simpātisko nervu sistēmu, ar tendenci paaugstināt spriedzi — "siltās" krāsas: sarkans, oranžs, dzeltens, zeltaini zaļš, zeltains.

2. Krāsas, kas iedarbojas uz klejotājnervu, ar tendenci samazināt spriedzi — "vēsās" krāsas: ultramarīns, gaišzils, zilganzaļš, jūraszils, dzeltenzaļš, zaļš.

3. Jaukta grupa, kas sekmē koncentrēšanos uz iekšējiem pārdzīvojumiem, gremdēšanos apziņas dzīlēs: purpursārts, rozā, violets, ceriņkrāsa.

4. Jaukta grupa, kas stabilizē cilvēka apziņu ezotēriskā nozīmē — stimulējošās krāsas: okera dzeltens, brūns, tumši brūns, olīvkrāsa; regulējošās krāsas — visi pasteļtoņi.

5. Neitrālās krāsas: balts, pelēks, melns.


Rūta Kalniņa
Kā kļūt par ekstrasensu

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru